PRP behandling for hårtap

26.03.2023

Løsningen mot hårtap: Utforsk fordelene med PRP-behandling

Det er mer til fyldig og skinnende hår enn bare en god hodedekning. Det er et symbol på skjønnhet, ungdom og vitalitet. Når håret gløder, gjør vi det også. Men hva om vi plutselig mister dette ikonet vårt?

Hårtap frarøver oss volum og selvtillit. Særlig kvinner har det vanskelig med dette problemet. Men det er gode nyheter: Moderne behandlinger for hårtap er fullt i stand til å gjenopprette vår tapte selvtillit.

Når det gjelder hudbehandling er det beste eksemplet PRP-behandling, også kjent som vampyrløft. Nei, ikke bekymre deg: vi snakker ikke om grådige blodsugere i store svarte kapper her. Det er faktisk et hemmelig våpen for forbedret hårvekst.

Hva er PRP behandling?

De tre mystiske bokstavene PRP står for «Platelet-Rich Plasma» på engelsk og «plateberiket plasma» på norsk. PRP er med andre ord konsentrert blodplasma.

Og nettopp dette konsentrerte blodplasmaet utgjør kjernen i PRP-behandlingen. Du kan spørre: hvor produseres denne verdifulle varen?

Ganske enkelt: det konsentrerte plasmaet kommer fra pasientens blod og er ment å effektivt stimulere stillestående hårvekst.

Men PRP-behandling gjør ikke bare underverker for hårtap, den er også høyt verdsatt i dermatologi. PRP-behandling skjuler rynker, mørke ringer under øynene og aknearr. Selv i tilfelle av fremtredende kirurgiske arr, oppnår denne skånsomme behandlingen fantastiske resultater.

Godt å vite: Språklig sett er PRP-behandling en liten kameleon. Noen ganger kalles det plasmabehandling eller plasmaterapi, mens andre ganger kalles det autohemoterapi eller stamcelleterapi.

Fun fact: Ordet om den foryngende hemmelige behandlingen har for lengst spredt seg over hele Hollywood. Fra It-girl Kim Kardashian til toppmodell Bar Refaeli – den blodige trenden er veldig populær i drømmefabrikken.


Effekter av terapien

Hemmeligheten bak PRP-terapiens suksess er de ekstraherte blodplatene, bedre kjent som trombocytter. De er ekte allroundere. De er pakket med verdifulle næringsstoffer og viktige vekstfaktorer.

Akkurat disse næringsstoffene og proteinene er en verdifull godbit for hårrøttene i hodebunnen vår. De absorberer denne kraftpakken. Resultatene tar ikke lang tid å utfolde seg: Kort tid etter PRP-hårrotbehandlingen starter celleregenereringen raskt. Hodebunnen begynner å se bra ut igjen.

De positive effektene av behandlingen skylder hovedsakelig blodplatene. Det er bevist at deres verdifulle vekstfaktorer stimulerer hårrøttene. Vekstfaktorene akselererer endringen fra stillståendefasen til vekstfasen og forlenger også vekstfasen.

Deres samlet styrke fører til dannelsen av nye sterke hår, som er tydelig synlig i hårets tetthet. Gradvis kommer ungdommelig friskhet tilbake til hodet.

Men det er ikke alt: samtidig fremmer vekstfaktorene til blodplatene blodsirkulasjonen og vaskulariseringen av kapillærene rundt hårrøttene. Som et resultat går de over til turbomodus. Den trege hårveksten våkner fra dvalen og trykker pedalen til metallet for å virkelig komme i gang.

Dette er hvordan PRP-behandlinger starter en medisinsk revolusjon: hårveksten begynner å akselerer av seg selv – uten noen kjemiske eller syntetiske hjelpemidler.

Kroppen trenger ikke noe mer enn dens selvhelbredende krefter. Cellefornyelse regnes ikke som ungdomskilden for hårrøttene for ingenting.

Vitenskapen kan bekrefte denne effekten: En italiensk studie med 1033 testpersoner undersøkte effekten av PRP-behandling på androgenetisk diffust hårtap. Og resultatetene gir håp: Hos omtrent 80 prosent av pasientene økte hårtettheten deres synlig etter behandlingen. Men det var mer enn bare det: 93 prosent av deltakerne opplevde til og med en merkbar økning i hårtykkelsen.

Prosedyre for en PRP-behandling

Forberedelse – Betraktninger før behandlingen

 • Vask håret:
  Før behandlingen starter kan pasienten vaske håret, men det er absolutt ikke nødvendig. Bortsett fra dette ser behandlingsdagen ut som alle andre. Inntil kort tid før behandlingen er til og med inntak av mat og drikke mulig uten ytterligere komplikasjoner.

 • Medisinering:
  Umiddelbart før behandlingen kan pasienten ta medisiner som en forholdsregel. Men pass på: Visse medisiner kan hemme vitaliteten til blodplatene, og dermed gjøre PRP-terapi ineffektiv. Følgende medisiner bør derfor ikke tas i 7 dager før PRP-behandlingen: ASA (Aspirin), Voltaren, Ibuprofen eller lignende smertestillende og revmatismemedisiner av gruppen av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID). Det er imidlertid mulig å ta paracet eller novalgin/metamizol.

 • Klargjøring av blodplasma:
  Det tas nå en liten blodprøve. En liten mengde blod samles opp fra pasientens arm og sentrifugeres. Dette gjør at blodplaterike plasma kan separeres og klargjøres for injeksjon.

The Core – PRP-behandlingen

 • Injeksjon med blodplater: Nå legges blodet inn i hodebunnen. Ved hjelp av injeksjoner påfører behandleren pasientens eget blod inn i vevet i hodebunnen.
 • Minimal risiko for skade: Takket være den skånsomme prosedyren blir det ingen arr igjen i hodebunnen. De små stingene gror vanligvis uten å etterlate spor.
 • Behandlingens varighet: En PRP-behandling tar i gjennomsnitt ca. 30 minutter. Avhengig av årsaken til hårtapet, anbefales det i gjennomsnitt omtrent fem individuelle økter – men med et tidsintervall på minst tre til fire uker. Dette gir hodebunnen nok tid til at kroppens egen regenerering kan gjøre sitt arbeid.
 • En dobbel er bedre enn en singel: For et ungdommelig, friskt og langvarig resultat er det verdt å forfriske PRP-behandlingen hver sjette måned.
 • En pistol i stedet for en nål: Meso-pistolen er mye mer presis enn den manuelle injeksjonen. Den injiserer pasientens eget blod i de målrettede problemområdene. Den fungerer mye mer presist enn dens manuelle ekvivalenten, spesielt når det gjelder injeksjonsdybde og injeksjonsdose. Blodplasmaet fordeles desto jevnere i vevet i hodebunnen.

Nesten ferdig – etter behandling

Siden PRP-behandling med blodplaterikt plasma er en spesielt skånsom behandling, er det ikke nødvendig med lang regenereringstid. Umiddelbart etter behandlingen er pasienten klar til å reise og sosialisere seg. Selv vanlig hårstyling er mulig uten problemer. Vi anbefaler imidlertid å vente omtrent en dag med dette.

Det er bare én ting å huske på etter hårtapsbehandlingen: Pasienten bør vente seks til åtte timer før han/hun vasker håret sitt. Ellers kan de nybehandlede områdene bli unødvendig irriterte.

PRP-behandling mot hårtap

Å vurdere PRP-behandling for å behandle hårtap er et godt spørsmål, som vi må utdype litt nærmere.

Når vi er unge, kan kroppen lett takle nedbrytningsprosesser og celleskader. Med alderen endrer dette seg imidlertid. Plutselig har vi mindre og mindre å motstå aldringsprosessene. Og på et tidspunkt klarer vi rett og slett ikke følge med. Effekten av tiden blir synlig – spesielt i huden og håret.

Spesielt kollagenproduksjonen vår begynner å vakle med alderen. Fra vi er 30 år mister vi omtrent 1 prosent av kollagenvevet per år. Og jo mindre kollagen huden vår har tilgjengelig, jo raskere mister den fasthet og elastisitet.

Det er akkurat her PRP-behandling trer inn. Den spesifikt stopper de aldersrelaterte nedbrytningsprosessene i kroppen. Den bruker to hemmelige våpen - næringsstoffer og vekstfaktorer. De effektivt stimulerer kroppens egen produksjon av elastan, kollagen og hyaluronsyre.

PRP-behandlingen aktiverer forresten celleregenereringen av hårrøttene og gir vevet verdifulle nye stamceller.

Begge prosessene regnes som en jackpot for hårvekst. Det er bevist at de stimulerer hodebunnsvevet og gir hårveksten et skikkelig løft. Endelig kommer hodebunnen til live igjen.

Søk behandling til rett tid

Den gyldne regel i dermatologi: jo tidlig, jo bedre. Det er best å starte behandlingen umiddelbart etter diagnosen av hårtap. Jo raskere de skadede hårrøttene mottar det rike blodplasmaet, desto raskere og sterkere vil behandlingen være.

Er hårtapet allerede videreutviklet? Da krever behandlingen mer tid og tålmodighet. Årsaken: hårrøttene er allerede mer skadet og trenger mer regenereringstid. I dette tilfellet kan hårtransplantasjon være et godt alternativ.

Bivirkninger

God nyhet: Siden PRP-behandling er avhengig av en spesielt skånsom prosedyre uten noen kjemiske eller syntetiske midler, tolereres den bemerkelsesverdig godt. Å oppleve noen bivirkninger er et absolutt unntak.

Bare i isolerte tilfeller har pasienter rapportert litt rødhet, hevelse og blåmerker i behandlingsområdet. Det er imidlertid ingen grunn til bekymring her. Vanligvis leges småskadene av seg selv i løpet av få dager.

Allergiske reaksjoner og intoleranser er praktisk talt umulig med PRP-behandling. Det er tross alt en behandling med ditt eget blod, som kroppen din allerede er kjent med. Det er ingen grunn til å avvise det.

Pasienten trenger ikke å frykte noen form for oppkvikkende smerte – spesielt ikke med en mesopistol. Forsiktig og med et lett stikk transporterer den pasientens eget blod til de ønskede sonene i hodebunnen.

Totalt sett er helbredelsen med PRP-behandling bemerkelsesverdig rask og jevn. Hvis du lar den nybehandlede hodebunnen hvile i noen timer, vil den snart være tilbake til sitt gamle form. Unngå omfattende soling, sport og badstuer i ca. 24 timer. Da er det ingenting som står i veien for en skikkelig helbredelsesprosess.

PRP etter en hårtransplantasjon

Ofte kommer ikke PRP-behandling av seg selv. Mange hårtappasienter kombinerer det med en transplantasjon – med god grunn. Det næringsrike plasmakonsentratet stimulerer helbredelse og hårvekst:

 • PRP-behandlingen forsterker det transplanterte håret og beskytter det gjenværende, ikke-transplanterte håret mot å falle av.
 • Videre stimulerer blodplasmaet helbredelsesprosess og vevsreparasjonen etter hårtransplantasjonen. Mikroskadene gror raskere.

I tillegg styrker PRP-behandling inaktive hårrøtter og forhindrer dermed ytterligere hårtap.

Resultater

Kort tid etter den første PRP-behandlingen vil du se de første resultatene – men du vil først merke synlige resultater etter cirka tre måneder. Plutselig mister vi betydelig mindre hår. Og selvfølgelig kan dette merkes på toppen av hodet. Håret blir sterkere, mer voluminøst og mer livlig.

Hårtap reduseres synlig, og etterlater hodet med et mye friskere og mer ungdommelig inntrykk.

Heldigvis kan naturen nå få et lite løft. Hvis du har fire økter gjennomført med tre til fire ukers mellomrom, vil du øke suksessen til behandlingen. Håret vokser ikke bare raskere, men også med bedre styrke.