10 gode etterbehandlingstips for leppefillere

14.05.2023

10 gode etterbehandlingstips for leppefillere

Leppefillere er injeksjoner som gir leppene et mer fyldig og plump utseende. De kalles generelt sett dermale fillere.Fire typer dermale fillere som er godkjent av Food and Drug Administration (FDA) er:

 • Hyaluronsyre
 • Kalsiumhydroksylapatitt
 • Poly-L-melkesyre (PLLA)
 • Polymetylmethakrylat (PMMA) perler suspendert i bovin (ku) kollagen

Noen ganger bruker estetiske fagfolk leppe-Botox for en lignende effekt, men det regnes ikke som en dermal filler. Leppefiller-prosedyren tar bare noen få minutter og er minimalt invasiv. Men prosedyren er ikke permanent, og du vil trenge fremtidige injeksjoner for å opprettholde fyldigheten som filleren skaper.

Du kan oppleve hevelse, ømhet og blåmerker etter prosedyren, selv om bivirkningene bør være minimale.

Etterbehandling for leppefillere er håndterlig. Hvis du er usikker på om prosedyren er riktig for deg, er det nyttig å være klar over hva du kan forvente under etterbehandling

10 etterbehandlingsråd etter leppefiller

 1. Hvis du har blåmerker på injeksjonsstedet, kan det hjelpe å påføre aloe vera, vitamin K eller arnica-gel. Det er en god idé å sjekke med helsepersonell før du bruker disse produktene.
 2. Påfør is på leppene etterpå ved hjelp av en ispakke eller en isbit dekket med et tynt stoff (slik at det ikke fester seg til leppene og forårsaker smerte). Dette vil bidra til å redusere hevelse, kløe, blåmerker og annen smerte.
 3. Unngå anstrengende trening i 24 til 48 timer etter leppefiller eller andre dermale fillere. Forhøyet blodtrykk og hjertefrekvens fra trening kan forverre hevelse eller blåmerker. Det er greit å engasjere seg i lett aktivitet, som å gå.
 4. Hold deg hydrert. Å drikke rikelig med vann vil hjelpe kroppen din med å leges.
 5. Spis rikelig med frukt og grønnsaker som inneholder mye væske, og prøv å unngå overdrevent inntak av natrium, da det kan forverre hevelse.
 6. Unngå høye temperaturer, som dampbad, badstuer eller oppvarmede treningsklasser i 48 timer etter behandlingen. Høy varme kan gjøre hevelsen mer markant.
 7. Spør behandleren din hvilke smertestillende medisiner du kan ta i dagene etter behandlingen. Vanligvis vil paracetamol være greit, men ikke blodfortynnende medisiner som ibuprofen eller aspirin.
 8. Hvis du får leppefiller for en spesifikk begivenhet, sørg for å gi deg selv god tid mellom behandlingen og begivenheten for å la resultatet av leppene komme seg skikkelig.
 9. Prøv å sove med hodet hevet på puter for å redusere hevelse. Ikke sov på ansiktet.
 10. Unngå sminke på leppene i opptil 24 timer etter behandlingen.

Hva du bør unngå under etterbehandling av leppefiller

Her er noen andre ting legen din sannsynligvis vil anbefale å unngå etter leppefiller-behandlingen:

Unngå alkohol
Alkohol virker som en blodfortynner, så du bør unngå det i minst 24 timer etter å ha fått leppefillers. Alkohol kan også forårsake betennelse, øke sannsynligheten for blåmerker og forverre hevelse.

Det er også en god idé å unngå alkohol noen dager før avtalen din.

Unngå flyreiser
Behandleren din vil sannsynligvis anbefale at du venter minst en uke etter behandlingen før du flyr. Dette skyldes at trykket i flyet kan forverre hevelse og blåmerker.

Når oppnås det endelige resultatet?

Du vil se umiddelbare resultater med leppefillers, men når hevelsen går ned, vil resultatene ikke se like markante ut. Det tar vanligvis ca. 4 uker for filleren å sette seg og oppnå det endelige, ønskede utseendet.

Resultatene varer vanligvis i omtrent 6 måneder.

Bivirkninger av leppefillere

Bivirkninger av leppefillere kan oppstå innen timer, dager eller uker etter injeksjonen. Ifølge FDA, pleier de vanligvis å gå bort i løpet av kort tid, men kan av og til oppstå uker, måneder eller år senere.

Disse bivirkningene inkluderer:

 • blåmerker
 • kløe
 • hevelse
 • smerter og ømhet
 • rødhet
 • utslett

I noen tilfeller kan personer oppleve mer alvorlige komplikasjoner. I slike tilfeller bør du oppsøke helsepersonell. Les mer nedenfor.

Når du bør oppsøke lege

Selv om mindre bivirkninger som hevelse og rødhet er normale, bør du oppsøke lege hvis du opplever noen av følgende komplikasjoner.

Intens blåmerking eller hevelse
Hvis du opplever intens blåmerking eller hevelse som varer i mer enn en uke, bør du kontakte legen din. Det er sjeldent, men allergier og reaksjoner kan forekomme.

Vaskulær okklusjon
Vaskulær okklusjon oppstår når filleren injiseres i eller rundt en arterie, noe som reduserer eller stopper blodstrømmen. Huden og vevet rundt kan begynne å dø uten tilstrekkelig blodtilførsel.

Tegn på vaskulær okklusjon inkluderer umiddelbar, alvorlig smerte og endring i hudfarge, som kan se ut som hvite flekker eller flekker.

Det er også viktig å merke seg at smerten kan ta litt tid før den merkes, siden de fleste fillere inneholder lidokain, som er et bedøvelsesmiddel. Det kan ta flere timer før virkningen avtar etter injeksjonsbehandlingen.

Klumper
Klumper forårsaket av den vanligste typen leppefiller, hyaluronsyre, kan løses opp med medisinen hyalase. Men mange klumper fra denne filleren vil forbedre seg med massasje og tiden.

Hvis klumpene skyldes betennelse, kan helsepersonell behandle dem med kortison injeksjoner, og de ser ut til å forsvinne i noen tilfeller, men ikke alltid. Klumper og ujevnheter forårsaket av dermale fillere kan ofte fjernes kirurgisk hvis de ikke forsvinner av seg selv.

Forkjølelsessår
Behandleren din vil spørre om du er utsatt for forkjølelsessår eller herpes simplex-virus 1 (HSV-1). Dermale fillere kan utløse et utbrudd, som kan kreve antiviral behandling.

Det er best å diskutere med behandleren din hvis du har hatt utbrudd av herpes etter å ha fått dermale fillere tidligere.

Oppsummering

Leppefillere er injeksjoner av hyaluronsyre eller andre dermale fillere som gir leppene et fyldig og voluminøst utseende. Prosedyren er rask og minimalt invasiv, og krever lite nedetid. Men sørg for at du får behandlingen utført av en sertifisert behandler.De bør forsikre seg om at du er fullstendig klar over risikoene og bivirkningene av prosedyren på forhånd. Hvis du vurderer leppefillere, bør du være oppmerksom på både fordeler og ulemper.

Prosedyren er enkel og effektiv, men den kan forårsake hevelse, rødhet og smerte. Hvis du ikke kan unngå å drikke alkohol eller fly i dagene etter prosedyren, bør du utsette behandlingen.